Убийците на пътя не мислят, липсват сурови наказания
Убийците на пътя не мислят, липсват сурови наказания / снимка: DarikNews.bg
Дарик кафе
79750
Дарик кафе
  • Дарик кафе

За една блъсната котка в другите държави дават по 3 години затвор, а при нас убийците на пътя може  да се разминат от ефективна присъда, коментира  пред  Дарик бащата на жестоко прегазеното 6-годишно дете в Панагюрище Петър Гевечанов.

По думите му, ако има сурови закони, тези трагедии ще са значително по-малко. Той заяви, че хората не мислят, като се качват на бързи коли и шофират в градски условия. Според опечаления баща  наказание от  2 до 6 години затвор за шофьора Цветан Пъков, който има над 20 предишни нарушения на пътя,  е недопустимо. „Образът на детето ми оживя върху ръката ми, за да остане завинаги с мен“, каза Гевечанов. Мъжът носи татуровка с лика на сина си.

Не липсата на контрол по пътя е причината за тежките инциденти, а отсъствието на човешки разум, смята 16-годишната ученичка от ЕГ „Иван Вазов“ Александра Рангелова. По думите й, шофьорите все по-рядко осъзнават отговорността от това да управляваш автомобил.

Тази теза подкрепи и класната ръководителка на Катерина Матеева, която бе пометена на автобусна спирка в Пловдив през май миналата година. По думите на Ралица Чомпалова, най-важната стъпка, която трябва да бъде направена за това, да не се стига до инциденти на пътя е, младежите да се учат на отговорност към живота.

/Призивите към шофьорите, може да чуете в прикачения аудио-файл/

В България обичаме да има правила, но да има как те да важат за другите, но не и за нас. Именно затова черната статистика е толкова страшна, коментира пред Дарик регионалният координатор на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи в Пловдив Елена Грудлева.

Според нея, ако събираемостта на глобите бъде по-висока, приложимостта на наказанията към виновните шофьори – по-качествена, ще се намалят значително инцидентите с фатален край.

28 убити на пътя, 3 загинали деца, повече от 430 ранени. Това са последните данни  за територията на Пловдивска област от началото на годината, предоставени от сектор „Пътна полиция“. През последните 10 години тежките катастрофи и загиналите в тях растат се увеличават, макар и да се отчита  известно намаление на водачите, употребили алкохол. През миналата година има близо 950 тежки пътнотранспортни произшествия. Загиналите са 75, ранените – повече от 1 180Най-честата причина за катастрофите е високата скорост. Прави впечатление, че 85 % от тежките инциденти са по вина на водачите. В началото на лятото се увеличават и инцидентите с мотори. По време на ваканцията се увеличават и инцидентите с деца на пътя. През 2014-та година са пострадали 130 деца, загинали са 4. Преобладават децата ранени като пешеходци и тези, които се возят като пътници и то без необходимите обезопасителни столчета и седалки.