папагал жако
папагал жако / netinfo
Юридическите и физическите лица, които се занимават с търговия или размножаване на африканските папагали Жако (Psittacus erithacus), вече не могат да извършват търговски дейност без Сертификат по Регламент 338/97, издаден от Министерството на околната среда и водите, съобщават от РИОСВ-Пазарджик. Промяната в изискванията е във връзка с решение, взето на Конференция на страните по Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).

Издадените до момента регистрационни карти от РИОСВ вече не могат да служат самостоятелно като документ за търговия с тях. Сертификатите се издават за всеки отделен екземпляр от вида Жако, който следва да е трайно маркиран. Заявленията за издаване на сертификатите, информация за представяне на необходимите документи и заплащане на административните такси са налични на интернет страницата на МОСВ на адрес: http://www5.moew.government.bg/?page_id=45605.

Жако (Psittacus erithacus) е вид папагал, единствен от род Psittacus. Те са сред 5-те папагала, които най-добре имитират човешката реч, заедно с мъжките вълнисти папагали. Възрастните екземпляри имат интелект, сравним с този на тригодишно дете.

Видът беше включен в Приложение II на Конвенцията CITES. С изменението на Регламента, той вече е поставен в Приложение I с цел по-строг контрол на търговията с него.