ифтар
ифтар / netinfo
Представители на всички етнически общности са поканени на специалната вечеря ифтар, която се дава традиционно по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Домакин на тържествената вечеря, която ще бъде в Имарет джамия днес, е турският бизнесмен Руфат Кошукавак, собственик на туроператорска компания.

Вечерите ифтар се дават за здраве и берекет. По време на Рамазана мюсюлманите спазват строг пост. Това са дни на опрощението, покаянието и милосърдието, време на съпричастност към хората в нужда. От зазоряване до залез вярващите се въздържат от консумиране на храна, приемане на течности, пушене и интимни отношения. През светлата част на деня не пият дори вода, затова гостите днес ще имат право да вкусят от ястията на вечерята след 20:57ч., когато слънцето залезе.

Представителите на Фондация “Заедно”, чиито членове са с различна религиозна принадлежност, ще присъстват на вечерята в знак на уважение към пловдивчани, които изповядват мюсюлманското вероизповедание. Споделената вечеря е поредният пример за мирно съжителство и толерантност между хората с различна етническа и религиозна принадлежност, които живеят в Пловдив заедно от векове.