Тръгват 300 млн. лв. годишна помощ за дребния бизнес
Тръгват 300 млн. лв. годишна помощ за дребния бизнес / netinfo
Над 2000 проекта на малки и средни предприятия се очаква да кандидатстват още догодина за финансиране по Оперативната програма “Развитие на конкурентноспособността на българската икономика 2007 – 2013 г. Това заяви заместник-министърът на икономиката Нина Радева пред 130 собственици на фирми в пловдивския панаир на първата информационна среща, която представи приоритетите в програмата. За разлика от предприсъединителните програми, проектите няма да се състезават с проекти на други фирми за ограничен финансов ресурс и няма да се оценяват кампанийно, защото програмата е отворена за целия 7-годишен период. Очаква се средногодишно безвъзмездната помощ по нея да е за 300 млн лева.

Правилата и процедурата за кандидатстване, по които ще се разпределят 1 милиард евро помощ за развитие на конкурентноспособността, ще бъдат готови до края на ноември. В последното тримесечие на тази година ще заработи и Националният гаранционен фонд, който ще облекчи връзката на дребния бизнес с банките.

60% от ресурса на програмата за повишаване на конкурентноспособността ще бъде насочен към инвестиционни проекти за технологично развитие и модернизация, каза още зам.-министър Радева. Проучванията на министерството са показали, че близо 20% от фирмите в последните 10 години не са инвестирали в оборудване и това е най-голямата бариера пред тяхната конкурентноспособност.

Според Нина Радева повечето малки и средни фирми ще се нуждаят от консултантска помощ при писането на проектите, затова с пари от програмата ще бъдат финансирани и такива услуги. Ще бъде изградена и национална консултантска мрежа, като за всеки 2-3 общини ще бъде одобрена една консултантска организация, която ще предлага стандартизирани услуги на местния бизнес.

Достъп до програмата ще имат всички фирми, които се вписват в приоритетите й, каза заместник-министър Радева. Кои са те – чуйте в прикрепения звуков файл