Трима ще отговарят пред съда, продавали фалшиви маратонки, чанти и блузи
Трима ще отговарят пред съда, продавали фалшиви маратонки, чанти и блузи / кецове бг

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт за продажба на фалшиви стоки на стойност над 2 765 000 лева. Пред съда ще застанат пловдивчаните Риза М., на 67 г., 42-годишната Фият М. и Неджати Я., на 47 г.

Тримата обвиняеми са предадени на съд за това, че за периода от 8 октомври до 6 ноември 2014 г. – Риза, като извършител и в съучастие с Фият и Неджати, като помагачи, са съхранявали и предлагали стоки с брандовете на световно известни търговски марки без съгласието на притежателите, като последните две лица приемали поръчки на клиенти по телефона за продажбите им. Срещу Фият и Неджати са повдигнати обвинения и за това, че са съхранявали в домовете си част от стоките.

На 5 ноември 2014 г. при акция на отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР - Пловдив под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив в складова база на бул. „Шести септември“ в Пловдив са били открити множество пликове с маратонки и обувки. При извършеното претърсване в общо 5 складови помещения в базата и на няколко жилища в Пловдив били иззети над 19 000 чифта маратонки и обувки с отличителни световни търговски марки, регистрирани в Германия, Италия, Швейцария, Франция, Великобритания, Люксембург, САЩ и др. Иззети били още и над 100 дамски чанти и над 2 000 блузи, също с брандовете на световни марки.

Разследването е установило, че основната част от стоките били внос от Турция, с което се занимавал основно Риза. Те се предлагали за продажба чрез пуснати обяви в интернет, а доставките до клиентите се осъществявали чрез куриерска фирма. За изпращачи били регистрирани 5 души от кв. „Столипиново“ - безработни и неграмотни. Те не познавали тримата обвиняеми, нито пък знаели, че от тяхно име се извършва подобна дейност. Складовете пък били наети на името на безработна жена от Садово, като за целта била използвана без нейното знание личната ѝ карта. Документът бил откраднат през август 2014 г., докато се лекувала в болница в Пловдив.

По делото са били назначени 3 патентно-правни експертизи, по които вещите лица извършили сравнителен анализ на изображенията на иззетите вещи и регистрираните търговски марки. Установеното е сходство до степен на идентичност. Според експертите е съществувала вероятност за заблуждение на потребителите, както и е налице основание да се счита, че е установено нарушение на правата на притежателите на регистрираните и действащи марки на територията на Република България, възникнали със защитата им.

Извършената стоково-оценъчна експертиза дава заключение, че единичната стойност на маратонките и обувките е била между 100 лв. и 250 лева, на чантите от 90 лв. до 800 лв., а на блузите до 65 лв. Общо стойността на предмета на престъпленията, за които са повдигнати обвинения на трите лица, е в размер над 2 765 000 лева.

Разпитани в хода на досъдебното производството тримата обвиняеми са се признали за виновни.