Трима богати засечени с недекларирани доходи
Трима богати засечени с недекларирани доходи / Снимка на Даниела Ковачева
При трима от проверяваните 68 богати пловдивчани е открито несъответствиемежду придобитотото в последните 5 години имущество и декларираните доходи, съобщи в предаването Дарик кафе териториалният директор на НАП Николай Брънчев. Това е междинен резултат от 16 приключили до момента проверки. Брънчев посочи, че при тях са назначени допълнителни ревизии, каквито са разпоредени и за лицата, от които тримата твърдят, че са получили заеми.

Двама от тях не са се регистрирали и по ДДС, макар приходите им да са надвишили 50 хил. лева. В момента се проверяват лица с имущество над 200 хиляди лева, но на следващ етап ще свалим „летвата” до 100 хиляди, предупреди териториалният данъчен директор.

Едва 4 са физическите лица, които са декларирали доход над половин милион за миналата година. Най-големият налог – 283хиляди лева, е платен от едноличен търговец, каза Брънчев. Той посочи, че според декларираното, по 63% от подадените декларации не се дължат данъци. Това означава, че 2/3 от пловдивчани са отчели пред НАП до 2400 лева годишен приход от извънтрудови правоотношения. 81% от тези, които са декларирали, че дължат данък, са с доходи над 72000 лева. Малко над 9000 са данъкоплатците, които са платили 31 млн. лева данък по ЗОДФЛ при общо декларирани данъци в размер на 38 млн. лева.

/Подробности чуйте в прикачения звуков файл/