Такса смет няма да се променя тази година
Такса смет няма да се променя тази година / снимка: dariknews.bg/архив
Такса "смет" няма да се променя тази година
77765
Такса "смет" няма да се променя тази година
  • Такса "смет" няма да се променя тази година

В годината на местни избори ръководствата на общините в областите Пловдив и Пазарджик не планират промяна в местните данъци и такси, показа репортерската проверка на Дарик радио.

В повече от половината общини на Пловдивска област като Асеновград, „Родопи“, Първомай, Съединение и др., размерът на налога остава същият спрямо 2014 г., когато за последно е бил актуализиран. В други от общините като Садово, Лъки, „Марица“, Калояново, Перущица и Стамболийски такса „смет“ не е променяна от близо 4 години.

В Пловдивска област засега само една община повиши най-големия си местен данък, и то с минимални стойности. Точно преди Коледа общинските съветници в Хисаря приеха увеличение с 0,08 промила на таксата за гражданите и местният данък стана 1,58 промила, съобщи за Дарик председателят на Общинския съвет Пено Бойновски. Въпреки това Хисаря остава една от общините в България с най-ниска стойност на таксата за битови отпадъци, наред с Калояново (1,5 промила) и Асеновград (2 промила).

За първи път жители на община Карлово с намалена работоспособност или получаващи социални помощи могат да ползват отстъпка от таксата за битови отпадъци за 2015 г. Отстъпката важи само за хора с увреждания или бедни, които живеят в имот, който е основното им жилище. И в двата случая такса „смет“, който е 4,3 промила, ще бъде намалявана с 25 %, съобщиха за Дарик от общината.

Окончателните стойности на такса „смет“ за всички общини в Пловдивска област ще станат ясни при гласуването на бюджетите на общините. Заседанията на Общинските съвети за дебати по финансовата рамка за 2015 г. са насрочени за средата и края на февруари.

Няма да има промени в местните данъци за 2015 година и за община Пазарджик. Очаква се всички налози, включително и такса смет, в общината да запазят нивата си от 2014-та и да не бъдат променяни. От този година собствениците на имоти, които не се използват, са освободени от такса „битови отпадъци”.

Очаква се такса смет за гражданите да скочи двойно през 2016 г., прогнозира кметът на града Тодор Попов, който поясни, че действащото законодателство трябва да изготви изцяло нова методология за изчисление на налога за битови отпадъци. Тенденцията е да се разтовари малко бизнесът и да се натоварят повече домакинствата.

Как ще се смята такса смет обаче, все още не е ясно. Заради това, че все още няма заложените промени, общините ще трябва да продължат да работят по стария начин и да начисляват такса смет въз основа на данъчната оценка на имотите.