Съветници поискаха оставката от шефа на ВиК във Велинград

Велинград
Велинград

Прекратяване на договора за управление на общинското предприятие „Водоснабдяване, канализация и териториален инженеринг“ във Велинград с настоящия му ръководител Георги Мяшков поискаха съветници от ГЕРБ.

Велинград губи близо 60 000 лева заради неясна обществена поръчка

Предложението им стана повод за свикването на извънредна сесия на градския парламент, проведена по-рано днес, след която обаче Мяшков не бе освободен.

Поискалите оставката му смятат, че той не успява да оправдае очакванията за решаване на проблемите с водоснабдяването. Факт е, че заради честите аварии хората в СПА-столицата много често остават с пресъхнали чешми, и то за продължително време.

Надделя обаче мнението, че причината за неуредиците е тежкото положение на дружеството, а то се дължи най-вече на дългогодишно безхаберие в продължение на няколко мандата и много пропуснати възможности. Най-голямата от тях е неосъществен проект за цялостна подмяна на водопреносната мрежа на стойност 52 милиона лева. Посочени бяха и други проблеми - продължителното източване на предприятието с неизгодни договори и неадекватно управление, липса на стратегия за инвестиции и за погасяване на дълговете.

Стана ясно още, че докато водоснабдителната фирма самостоятелно не може да ползва финансиране по европейски програми. Възможност в това отношение е учредяване на водна асоциация с общините Сърница и Ракитово, но досегашните опити за обединяване не са дали резултат.

При гласуването се получиха 11 гласа в подкрепа на оставката, 1 бе против, 10 се въздържаха. Така Георги Мяшков остава на поста си, поне засега.