Светлозар Калев: За да върви напред, човечеството трябва да преодолее омразата

Светлозар Калев
Светлозар Калев / /фото: Петър Тодоров, Дарик радио
75 години от спасяването на българските евреи от депортация в нацистките лагери ще бъде отбелязан на 11 март в Пловдив. По традиция всички ще се съберем пред Паметника на благодарността в 11:00 часа, съобщи председателят на "Шалом" в Пловдив Светлозар Калев. На церемонията, пред единствения по рода си мемориал в България, тази неделя се очакват много гости от страната и чужбина. Час по рано официалната делегация, водена от посланика на Израел Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан, ще бъде приета от кмета Иван Тотев. Очакват се и много представители на организацията на българските евреи в Израел.

В домовете на пловдивските евреи и до днес се пазят архивни документи от 9 март 1943-та година, денят, в който техните предци са били строени, готови за депортация в нацистките лагери, съгласно Закона за защита на държавата, приет две години по-рано. Намесата на патриарх Кирил, който по това време е митрополит на Пловдив, предотвратява заминаването им. 

Спирането на депортациите спасява от сигурна гибел близо 48 000 евреи, живеещи на територията на България. Големи заслуги за това имат и депутатът Димитър Пешев, софийският митрополит Стефан I Български,  както и лидерите на някои професионални съюзи, сред които на адвокатите и на писателите, представители на едрия капитал и много други гилдии и обикновени граждани.

Най-старият жив град в Европа е пример за етническа толерантност. За да върви напред, човечеството трябва да преодолее омразата и да открие вярата си в доброто, казва още Светлозар Калев, който е и член на Фондация "Заедно", учредена с участието на народностите с най-стара история в Пловдив.

Всяка година на тази дата организацията на евреите в България «Шалом» изразява благодарността си към гражданите на Пловдив, които с риск за живота си са спасили техните близки от смърт в концентрационните лагери по време на Втората световна война.
След официалната церемония в неделя, всички ще се отправят на поклонение в Бачковския манастир, където са погребани патриарх Кирил и екзарх Стефан.