Възпоменателна церемония по повод 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война се проведе тази вечер в Централната софийска синагога.
 
През 1943 г. България записва името си със златни букви в световната история като не изпраща близо 50 000 свои граждани от еврейски произход в нацистките концентрационни лагери, където ги очаква сигурна смърт.

БГНЕС

На церемонията бе почетена и паметта на близо 11-те хиляди български евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, загинали в лагерите на смъртта.
 
Посланици, политици и представители на световните еврейски организации присъстваха на възпоменателната церемония тази вечер.
 
Дългът ни повелява винаги да помним тези събития с благодарност за спасението и с тъга за невинните жертви“, каза председателят на организацията на евреите у нас „Шалом“ Александър Оскар.
 
Историята на българските евреи е дълга, тя обхваща векове на съвместно съжителство - от древността до днес, каза още той.

БГНЕС

По време на възпоменателната церемония беше представена и книга, разказваща историята на българските евреи.
 
България е една от първите страни в Европа, която приема дефиниция за антисемитизъм и назначава национален координатор за борба с антисемитизма, каза още Александър Оскар.
 
По този повод на премиера Бойко Борисов беше връчен специален знак „Шофар“. Награда от еврейските организации получи и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Възпоменателна церемония български евреи
БГНЕС