/ Дарик архив
депортиране
96537
депортиране
  • депортиране
Преди 75 години съдружията на лекари, юристи, стопански дейци, обикновени граждани, започват своя поход за спасението на българските евреи, като директно атакуват правителството и Народното събрание.

Това заяви в ефира на Дарик председателят на „Шалом“ в Пловдив Светлозар Калев. Годишнината от спасяването на българските евреи от депортация в нацистките лагери ще бъде отбелязана на 11 март (неделя).

По традиция всички ще се съберем пред Паметника на благодарността в 11:00 часа, допълни Калев. На церемонията пред единствения по рода си мемориал в България, тази неделя се очакват много гости от страната и чужбина.

Час по рано официалната делегация, водена от посланика на Израел Н.Пр. Ирит Лилиан, ще бъде приета от кмета Иван Тотев. Очакват се и много представители на организацията на българските евреи в Израел.

В домовете на пловдивските евреи и до днес се пазят архивни документи от 9 март 1943-та година, денят, в който техните предци са били строени, готови за депортация в нацистките лагери, съгласно Закона за защита на държавата, приет две години по-рано. Намесата на патриарх Кирил, който по това време е митрополит на Пловдив, предотвратява заминаването им. 

Спирането на депортациите спасява от сигурна гибел близо 48 000 евреи, живеещи на територията на България. Големи заслуги за това имат и депутатът Димитър Пешев, софийският митрополит Стефан I Български, както и лидерите на някои професионални съюзи, сред които на адвокатите и на писателите, представители на едрия капитал и много други гилдии и обикновени граждани.

Чуйте повече от приложеното аудио.