Светлин Русев: Законът за културното наследство е сбъркан из основи
Светлин Русев: Законът за културното наследство е сбъркан из основи / © Sofia Photo Agency
Светлин Русев: Законът за културното наследство е сбъркан из основи
71770
Светлин Русев: Законът за културното наследство е сбъркан из основи
  • Светлин Русев: Законът за културното наследство е сбъркан из основи

„Законът за културното наследство е сбъркан из основи и в него личи некомпетентността на хората които са го правили, защото в него се смесва археологията с другите изкуства. Той е създаден за наказание на някои хора, които се занимаваха с археология”, каза в интервю за Дарик радио академик Светлин Русев. Той посети Пловдив за среща със студентите от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.

Академикът каза, че са водени разговори с председателя на Народното събрание Михаил Миков, който е признал, че нашите законодатели не са подготвени и са със слаби познания в областта на законите, касаещи културното наследство и не са наясно със същината.

„Макар, че в момента се отложиха промените в законопроекта за Наказателния кодекс, които касаят Закона за културно-историческото наследство, ние нямаме никакво чуваемост с правителството и законодателните органи. Имам чувството, че тези проблеми не вълнуват никого, от когото зависи. Защото само, ако прочетат тези промени, те ще останат много учудени от недомислията, които са вкарани в този законопроект”, казва още Светлин Русев.

Съветът, който председателят на Народното събрание е дал на хората, които са пряко засегнати от недомислията на Закона да не се отказват и да продължават да се борят. Светлин Русев е обезпокоен, че промените могат драматично да засегнат всички дейци на културата и изкуството. Парадоксално е предложението, да не могат да се продават неща по-стари от 50 години, без да са регистрирани. Ако произведенията не са надлежно регистрирани в срок от една седмица, притежателят им подлежи на глоба и до три години лишаване от свобода, а ако притежава над три подобни произведения, то санкцията може да стигне до шест години затвор.

Според академик Русев няма противопоставяне между класическото изкуство и модерните форми, концептуалните и визуалните изкуства, които навлизат много агресивно в последните години у нас, защото по-важното е творците да вярват в това, което правят.