Свалят цената за депониране на сметището в Цалапица
Свалят цената за депониране на сметището в Цалапица / снимка : dariknews.bg

18,46 лева за тон боклук е последното предложение на администрацията на Пловдив за депониране на битови отпадъци на сметището край Цалапица. Новата цена ще бъде внесена за разглеждане на извънредната сесия на Общинския съвет в сряда.  

До това положение се стигна, след като Областният управител на Пловдив Иван Тотев върна за преразглеждане решението на местния парламент от края на декември. Тогава общинските съветници решиха таксата за тон да се увеличи  от 14 на 24 лева.  

Новата цена е образувана съгласно методиката за изчисляване на таксата за депониране, в която са включени разходи за изграждане на съоръжения, за експлоатация  и средства за рекултивация  на депото.  

От новата план-сметка е изключен компонентът „изграждане", тъй като депото е пред изчерпване на капацитета си и затова за него не се предвиждат инвестиции. За да не се натоварват прекомерно бюджетите на другите общини, новата цена се формира от компонентите „експлоатационни разходи" - 10.30 лв./тон и „рекултивация" - 7.80 лв./тон, за която има одобрен проект на стойност 12 700 000 лева. При прибавяне на 2% по Закона за кооперативно подоходно облагане, се формира крайната цена от 18,46 лв./тон.  

За 2010-а на сметището се очаква да бъдат депонирани 100 000 тона отпадъци, от които 30 000 - от Община Пловдив, а останалите - от другите общини, включени в комплексното разрешително.  

Предстоят промени в Закона за управление на отпадъците, след които цената за депониране на цалапишкото сметище отново ще трябва да бъде преразгледана, поясниха заместник-кметът Петко Атанасов и началникът на общинския отдел „Управление на отпадъците" Лилия Таскова.