Стар тротил в скалите на Марково тепе прави взривовете там опасни
Стар тротил в скалите на Марково тепе прави взривовете там опасни / netinfo
Инцидент със стар тортил, заровен на Марково тепе от времето на социализма, е станал на 5 май при разчистването на терена за строителството на бъдещ мол с 4 подземни нива. Заради голямото количество взрив парчета сиенитна скала са падали чак от другата страна на бул. “Руски”, призна днес заместник-кметът по сигурността Димитър Цветков. Той е забранил по-нататъшни взривни дейности на обекта, докато в общината не бъдат предоставени гаранции за безопасността на сградите и хората в съседство.

Заместник-кметът заяви, че ще настоява да бъде назначена експертиза от оторизана организация. Инвеститорът Яков Нив трябва да предостави и план за укрепване на западната страна на изкопа на Марково тепе, където се намират няколко нови кооперации. В края на месеца в общината ще се проведе среща по тези проблеми с представители на фирмата.

Преди време по разпореждане пак на заместник-кмета Цветков взривните дейности на тепето бяха временно преустановени след оплаквания за поражения по съседните сгради. Дни по-късно от общината заявиха, че многобройните жалби са преувеличени и неоснователни и вдигнаха ембаргото.