Темида
Темида / Дарик радио, Пловдив
По 50 български шофьори средно биват санкционирани годишно от Германия за нарушения, които са допуснали в страната. Това стана ясно по време на съдебната рубрика „Тевида“ на Дарик радио.
 
„От януари 2015г. до момента в Окръжен съд Пловдив са образувани 156 дела по закона, от които по 119 изпратените решения са признати, по 9 е постановен отказ от признаване, 24 са прекратени и 3 все още са висящи. Най-голям брой дела са образувани по искания на Федерална република Германия, следват Словения, Нидерландия, Австрия, Великобритания,  Румъния, има искания и от Унгария, Чехия, Полша, Хърватия. Нарушенията касаят предимно неспазване на правилата за движение по пътищата, но трябва да е ясно, че по същия начин се развива процедурата и за всяко едно друго допуснато административно нарушение – например на обществения ред – имали сме случай на държане на забранен предмет на обществено място – ставаше въпрос за нож, намерен в автомобила на български гражданин на територията на бензиностанция в Германия, което се оказва забранено в съответната държава, или пък нарушение на разпоредбите уреждащи полагането на труд“, разказа в ефира на Дарик съдия  Розалия Шейтанова от Окръжният съд в Пловдив
 
 Тя разясни, че в случаите, когато нарушителят е спрян за проверка от полицейски служители, те го запознават с извършеното нарушение, разясняват му правата, включително размера на предвидената за нарушението глоба, и вариантите за разглеждане на случая и го освобождават. При приключването на преписката, което става в рамките на месец-два, когато нарушителят вече не е в тази страна, се стига до издаване на решение за налагане на финансова санкция. Когато нарушението е констатирано чрез техническо средство – камера, директно се преминава към административното производство по налагане на глобата. И в двата, случая това решение трябва да се връчи на лицето, защото то има право да отнесе въпроса до съдебен орган ако не е съгласно с констатациите в решението, тоест може да обжалва. Когато решението стане окончателно, то се изпраща директно в окръжния съд по местоживеене на лицето в България. 
 
По думите й, българските граждани пътуващи в други държави членки на европейския съюз, трябва да са наясно, че в случай на допуснато нарушение с финансова санкция, държавата, където е извършено нарушението разполага с механизми да изпрати решението си в родината на нарушителя за събиране на глобата, тоест санкционирането не може да бъде избегнато само заради това, че лицето не живее на територията на държавата, на която е допуснато нарушението.
 
Цялата тема чуйте тук.