/ МВР
Първа по рода си специализирана операция, насочена към тежкотоварни автомобили и автобуси, се провежда на магистрала “Тракия” в участъка на област Пловдив.

Тя е разпоредена от министъра на вътрешните работи и е част от мерките, предприети от държавата за реализиране на националната стратегия за пътна безопасност за периода 2023-2030 година. Това съобщи пред журналисти началникът на “Пътна полиция”-Пловдив инспектор Йордан Милушев.

В акцията участват служители на сектор “Пътна полиция” при областна дирекция на МВР Пловдив, агенция “Пътна инфраструктура”, областно пътно управление, агенция “Митници”, Националната агенция по приходите, БГТОЛ и държавна агенция “Автомобилна администрация”. 

Тежка верижна катастрофа на „Тракия“, има ранени (СНИМКА)

Полицейските служители проверяват водачите за правоспособност и наличие на необходимите документи за превоз на пътници, извършват се тестове за алкохол и наркотици. Агенция “Митници” съблюдава за превоза на рискови стоки, а държавната автомобилна администрация проверява техническото състояние на превозните средства.

"За първи път по време на подобна операция, на място има и монтиран мобилен кантар", посочи Милушев. Той измерва натоварването на всяка ос на товарните автомобили и в случай на нарушение се съставя акт.

"Целта на операцията е да се контролират именно товарните превозни средства, тъй като те не са изключение при участие в пътно-транспортни произшествия", каза инспектор Милушев.

По думите му през миналата година от общо 802 тежки катастрофи на територията на Пловдивска област, 102 от тях са били причинени от товарни автомобили и автобуси, като резултат от тези инциденти са загинали 4 души, а 108 са били ранени.

От началото на настоящата година от общо 337 катастрофи, 37 от тях са били свързани с участие на товарни автомобили и автобуси, при които са загинали 2 души, а 44 са били ранени. Когато участва товарен автомобил, мащабите на катастрофите са други поради масата на автомобила, скоростта и по-трудното спиране, отбеляза инспекторът.

"Специализираната полицейска акция в Пловдив ще продължи до месец декември и ще се изпълнява според предварително утвърден график", каза още инспектор Милушев.
Ирина Шопова, Виктория Спасова/БТА