Слагат светофар на разклона за Марково, монтират ново осветление на част от Околовръстното
Слагат светофар на разклона за Марково, монтират ново осветление на част от Околовръстното / Thinkstock/Getty Images

Пловдив ще предложи финансова помощ на съседната Община Родопи за поставяне на светофар и ново осветление на разклона за село Марково, съобщи кметът Иван Тотев.  По думите му, това ще е наложително, тъй като след затваряне за ремонт на Коматевско шосе, движението по отсечката на Овощарския институт ще се натовари.

Стана ясно още, че до дни се чака одобрението за изваждане на бул. "Северен"  от проектите, които ще се финансират с 30-милионния заем, теглен от Община Пловдив  от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Те включват още ремонт на булевардите "Руски", "Шести септември“ и  „Коматевско шосе“.

Както Дарик вече съобщи, изграждането на новия бул. „Северен“ се отлага за другата година. Причината е провеждането на нови отчуждителни процедури за имоти, попадащи в сервитута на новата пътна артерия, която трябва да свърже моста на Адата с Брезовско шосе.

За да не бави изпълнението на другите три обекта- „Руски“ , „Шести септември“ и  Коматевско шосе, Община Пловдив поиска разрешение от ЕБВР да раздели проекта на 4-ри етапа.

Така ремонтните дейности ще стартират поотделно, без да зависят от изискването по договора с банката това да стане по едно и също време, уточни кметът на Пловдив.

Очаква се първата копка на Коматевско шосе да стане факт до края на месеца. Началото на ремонта на пътната отсечка се забави, тъй като от румънската фирма за строителен надзор са поискали 28-дневен срок да се запознаят с документацията по проекта.