Скулптурата на Борис Христов пред Дома на културата може да бъде преместена
Скулптурата на Борис Христов пред Дома на културата може да бъде преместена / edno.bg

Ако има предложение, касаещо местоположението на скулптурата на Борис Христов, пред Дома на културата, ние сме готови да го чуем. Така зам.-кметът Стефан Стоянов отговори на въпроса, дали произведението на Цвятко Сиромашки ще бъде местено или махнато, след обновяването на площада пред бившия Синдикален дом.

Стоянов бе категоричен, че конкурсът за нова визия на мястото е само за пространството пред сградата и триъгълника със спирката на ул. Гладстон.

До 15 хил. лева може да вземе победителят в надпреварата. Сумата представлява 15% от максимално допустимия бюджет за реализация на проекта.

Желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят идеите си до 10-ти декември, след което журито ще избере 10-те най-добри предложения, 3 от които ще бъдат включени в специална изложба.

Крайният победител ще бъде избран след обществено обсъждане, избор на 5-членното жури и крайно решение от община Пловдив.

Целта на конкурса за нова визия на площада пред бившия Синдикален дом е мястото да стане по-оживено и да се използва от повече хора, обясни зам.-кметът Стефан Стоянов.

 

По думите му по никакъв начин няма да се копае или да се правят някакви драстични промени в района. „Може малко да бъде стеснена улица „Авксентий Велешки“, за да се спре забраненото паркиране, но като цяло идеята е да има къде да се събират хората преди и след представление“, уточни той.