Школски директори нарушават правото на защита на личните данни
Школски директори нарушават правото на защита на личните данни / netinfo

Много училищни ръководства неправомерно искат представянето на амбулаторен лист, с който учениците да оправдават отсъствията си от учебни занятия, съобщиха за Дарик радио общопрактикуващи лекари от Пловдив. По думите им представянето на документа представлява нарушение на изискването за абсолютна конфиденциалност на информацията за здравния статус на пациентите.

 

Амбулаторните листове съдържат находката на прегледа, установените заболявания и предписаното и проведено лечение. Копие от тях се предоставя само по изрично искане на родителите на лица, които не са навършили 18 години. Един от екземплярите остава при общопрактикуващите лекари, втори се съхранява в архива на РЗОК, а третият се предоставя на пациента съгласно процедурата на т.н. информирано съгласие.

 

Ръководствата настояват освен извинителна бележка да получат и амбулаторен лист, за да ограничат броя на отсъствията, но по този начин извършват нарушение на правото на пациентите по Закона за защита на личните данни, коментираха лекарите.