Шести последен таен свидетел разпитват по делото за радикален ислям
Шести последен таен свидетел разпитват по делото за радикален ислям / YouTube

С разпит на последния от скритите свидетели – 006, продължава днес делото за радикален ислям в Пазарджик. Заседанието отново ще бъде закрито, самият разпит ще се проведе извън залата, а по-късно показанията ще бъдат прочетени пред тримата прокурори, обвиняемите и техните защитници, на които ще бъде дадена възможност да задават допълнителни въпроси.

Окръжният съд гледа казуса вече 10 месеца. Обвинителният акт, изготвен от прокуратурата, е внасян 4 пъти, като първите три бе връщан за отстраняване на процесуални нарушения. Той е с обем от близо 150 страници. 14-тимата подсъдими са обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“.

До момента са проведени 20 заседания с обща продължителност над 140 часа. Днешното заседание е последно за годината, а за 2017 г. отсега са насрочени още 6.

Съдебният състав се е произнасял общо 7 пъти по молбите на подсъдимите за изменение наложените им мерки за неотклонение. При последното искане бяха пуснати от ареста с парична гаранция или подписка всички подсъдими с изключение на Ахмед Муса. Окръжният съд му наложи 5000 лева гаранция, но решението бе протестирано от прокуратурата пред Апелативния съд в Пловдив, откъдето постановиха Муса да остане под постоянна стража с мотив, че има опасност да се укрие, както и да продължи престъпната си дейност. До момента са разпитани 47 свидетели, включително първите петима със скрита самоличност. В досъдебното производство, чийто обем е 38 тома, са изготвени повече от 50 експертни заключения от 29 вещи лица. След като приключат разпитите на всички свидетели, предстои тяхното изслушване след Нова година.