На общото събрание на акционерното дружество "Пълдин Туринвест", което контролира Международен панаир-Пловдив, община Пловдив ще гласува "против" приемането на варненските акции от панаира.

Това съобщиха на брифинг кметът на Пловдив Здравко Димитров и координаторът на ГЕРБ за Пловдив-град Иван Тотев. Димитров уточни, че Общинският съвет го е задължил като кмет да обжалва всички решения от общото събрание, свързани с увеличение на капитала и изменение на устава и той ще се съобрази с това.

БТА

За втори път общински съветници свикаха извънредна сесия по казуса, но тя не се проведе заради липса на кворум. На сесията трябваше да се измени решение на съветниците от 19 декември, с което бе упълномощен представителят на общината да гласува със "за".

"Ако акциите на община Варна бъдат апортирани, делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център се очаква да нарасне на 79 процента, а община Пловдив да стопи своите 25 процента участие на 20 на сто.

Представителят на общината Ясен Михайлов ще гласува "против" на общото събрание и ще уведоми акционерите, че решенията ще бъдат обжалвани", коментира Тотев и допълни "убеден съм, че решението ще бъде спряно".

"Тази сесия е безсмислена и не може да произведе нищо, затова ние не участваме в този политически цирк", отбеляза Тотев. Той изрази съмнение, че присъствието на седем народни представители е свързано с евентуалните избори след няколко месеца.

Сагата с Панаира е започнала през 2006 година когато ГЕРБ дори не е съществувала, отбеляза координаторът на партията. По думите му партията многократно се е опитвала да запази обществения интерес във връзка с изложбеното градче.

Напрежение заради Пловдивския панаир - предлагат да стане паметник на културата

В края на ноември съветниците отказаха апорта, но въпреки това Георги Гергов се опита да го впише в Търговския регистър. Община Пловдив заведе дело в Окръжен съд - Пловдив, с което блокира вписването, а Апелативният съд потвърди спирането на регистърното производство.

Последва предложение от бизнесмена да прехвърли на община Пловдив два процента от акциите и шест дка от "Международен панаир - Пловдив" за изграждане на опера, ако администрацията одобри апорта на акциите на община Варна в "Пълдин Туринвест" АД.

Така на сесията на 19 декември съветниците решиха да гласуват "за" всички точки на общото събрание. На 8 януари десетки пловдивчани се събраха на протест пред общината с искане контролът над Панаира да не се предоставя на бизнесмена Георги Гергов.
Ирина Шопова, БТА