/ снимка: БГНЕС, архив
Алчността на един олигарх е на път да бъде материализирана, обявиха от БСП
След проведено извънредно общо събрание на "Пълдин туринвест" акциите на община Варна от Международен панаир - Пловдив бяха придобити от дружеството. В него участие имат бизнесменът Георги Гергов с 50,36 на сто и Община Пловдив с 25 на сто. Община Варна притежаваше 29 на сто от акциите на Панаира. Така бизнесменът Георги Гергов вече ще управлява 79,36 процента от дяловете му.

На събранието са присъствали само адвокатът на Гергов - Нина Пантелеева, като упълномощено лице, и представителят на община Пловдив Ясен Михайлов. По думите на Михайлов той е изразил несъгласие с апорта, като е посочил механизма за защита на общините в смесени дружества, който казва, че администрацията има право да не се съгласи и да упражни правото си на блокираща квота за промени. Въпреки това вливането на 29 процента от акциите на Варна се е случило след гласуване на акционерите.

Националният съвет БСП изключи Георги Гергов от партията

Общинските съветници задължиха кмета Здравко Димитров да обжалва решенията на общото събрание на "Пълдин Туринвест", тъй като е свикано, без да се спази законовият срок от един месец.

Политическите реакции
Представителят на община Пловдив в дружеството бе упълномощен от съвета не просто да гласува против прехвърлянето на акциите на община Варна от панаира в “Пълдин туринвест”, но и изрично да заяви на събранието, че Община Пловдив като акционер упражнява правото си на блокираща квота, дадено й в закона и досега може би неизползвано от никоя община за защита, съобщиха от "Демократична България".

Същевременно акциите на Варна от Панаира преди повече от 4 години бяха върнати от варненската община на държавата, но правителството още не си е ги е потърсило, за което депутатът от ДБ Ивайло Мирчев отправи писмен въпрос до икономическия служебен министър за причините за бездействието, посочиха още от партията.

Международният панаир в Пловдив ще бъде даден в ръцете на един олигарх, обявиха от парламентарната трибуна в декларация депутатите от БСП.

"Алчността на един олигарх е на път да бъде материализирана. В годините за осъществяването на тази цел му помогнаха кметове, министри, съдии и прочие, което се доказва и с решението на ВАС от преди няколко дни", заяви Иван Петков от партията.

Гешев: Прокуратурата ще направи пълна проверка на Пловдивския панаир

"Не може да не се отбележи, че последните 10 години беше позволено дружеството винаги да бъде на загуба и в същото време община Пловдив постепенно да губи апортираните имоти и терени в "Пълдин туринвест" АД. Обекти с културно-историческа ценност, намиращи се в сърцето на града, в архитектурно-исторически резерват “Старинен Пловдив“. Но не, и за това деяние няма нито санкции, нито наказани. Напротив, за да се стигне дотук има сериозни нарушения от страна на Окръжен съд Пловдив още през 2006 г.", допълниха от левицата в НС.
БТА