Сцена на кръстопът стартира с четири премиерни заглавия
Сцена на кръстопът стартира с четири премиерни заглавия / снимка: Ваня Трингова, Дарик радио Пловдив

С четири премиерни заглавия и богата съпътстваща програма, част от която ще почете паметта на напусналия ни само преди няколко месеца художник, сценограф и артист Кольо Кармфилов, ще бъде наситена програмата на 18-тото издание на есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”.

Тази година програмата започва ден по-рано от обичайното. Откриването е на 9 септември от 21 часа на Античния театър с представлението на Народен театър „Иван Вазов“ - „Херкулес и Авгиевите обори”, под режисурата на Ивайло Христов.

Две са пловдивските премиерни заглавия в афиша на фестивала -  „Сако от велур” от Станислав Стратиев, с  режисьор Борис Панкин, и „Съблечи се!” от Джо Ортън, режисьор Красимир Ранков.

Пловдивската публика ще може да види и постановката на Иван Добчев „Антигона” от Жан Ануи, спектакъл на Театър „София” и „Жанна” от Ярослава Полинович, с режисьор Явор Гърдев, спектакъл на Народен театър „Иван Вазов”.

В програмата са включени 23 заглавия на 19 театрални трупи от страната и чужбина.

В Пловдив ще гостуват актуалните носители на Аскеер Валери Йорданов, Стефан Москов и призьорите с Икар за най-добрият спектакъл "Професия Лъжец” Владимир Пенев Александър Кадиев и Лилия Маравиля.

Под тепетата ще гледаме и „Дневникът на един луд” – представлението с първи награди за режисура на Лилия Абаджиева и мъжка роля на Николай Урумов от Националния фестивал на малките театрални форми във Враца.

Богдана Костуркова, селекционер на програмата на фестивала, каза, че тази година са се постарали да включат в програмата различните поколения на българския театър, които реализират драматургия от цял свят и ще могат дапокажат различните лица на театъра. Тази година публиката ще може да види и артисти от различни поколения, някой, като актьорът Асен Мутафчиев.

Едно от най-големите постижения на пловдивската трупа е завръщането театралната сцена на актьорът Кръстю Лафазанов, който ще играе в главната роля в пиесата на Станислав Стратиев „Сако от велур“.

Любопитни за публиката ще бъдат и двете чужди участия. Румънският театър „Одеон” ще представи спектакъла „Министершите” – представление с много участия на някои от най-престижните фестивали в северната ни съседка. Спектакълът е донесъл наградата за най-добра актриса на Международния театрален фестивал „Ателие” в Бейа Мар, както и наградата на журито на фестивала Веде театру в Бъзау, приза за най-добра актриса на Министерството на културата на Дорина Лазар, специалната награда от Националния комедиен фестивал в Галац на Емилия Добрин, наградата за най-добро женско изпълнение на Националния комедиен фестивал в Галац на Кока Блийс.

Националният академичен театър на руската драма „Леся Украинска” гостува със спектакъла „Едит Пиаф. Живот в розова светлина”.

Закриването на 18-тата „Сцена” също ще бъде бляскаво. На 23 септември от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов” ще се играе „Йерма” на театър „Българска армия” с режисьор Диана Добрева.

За две седмици Пловдив ще се превърне в театралната столица на България и по този начин се надявам да обърнем внимание и към нашите проблеми и парите за изгорялата сцена да бъдат заложени в бюджета за следващата година, каза зам.-кметът по културата Стефан Стоянов.

Да благодарим на Пловдив, че има най-великата публика, каза в заключение директорът на Драматичен театър –Пловдив Кръстю Кръстев.

Изключително любопитна и жизнена е и съпътстващата програма на форума. Галерия U.P.A.R.K. ще бъде основен домакин на събитията. Фестивалът ще отбележи подобаващо пълнолетието си с изложба на плакати, фотоси и колажи от годините назад, ще се потопим в театралните утопии, родени от таланта на големия пловдивски художник Кольо Карамфилов, ще видим и експозицията „Моите утопии” на Вячислав Тихолов. Ще бъдат представени книги, посветени на някои от най-значимите български артисти – Велко Кънев, Кольо Карамфилов, Чочо Попйорданов, Росица Данаилова. Ще има премиери на театралния алманах „Гестус”, на блога за театър на Гергана Пирозова, на книгата на Вера Нестрьом – „Зайчето на стената”. Мая Бежанска и Валентин Танев ще водят уъркшоп „Театъра-Утопия” , ще има спектакли с участието на музикална трупа „Бамбини”, професионалната танцова формация „Пловдивъ” и възпитаниците на Гимназията за сценични кадри.