Сашо Чешкия сменя килията с психиатрията
Сашо Чешкия сменя килията с психиатрията / Виктор Кадири

Съдът отложи делото на Пеньо Мангъров за 9 март. Карловският поръчков убиец, станал известен като Сашо Чешкия, обжалва наложената му от Пловдивски окръжен съд присъда за 20 години лишаване от свобода.

Килърът ще бъде настанен в психиатричния диспансер на 4-ти км, където ще му бъдат назначени изследвания. Той изтърпява присъда в Софийския затвор. Според психиатъра д-р Руслан Терзийски, Чешкия страда от клустрофобия.

Той бе признат за виновен в това, че на 27 декември 1998 г. в Прага, в съучастие с трима чешки граждани е убил Ладислав Цимерман по поръчка на неговата съпруга Мартина Шиманкова. Посредник между богатата наследница и българина бил частният детектив Раул Кохнер.

Съдът призна Мангъров за невинен по обвинението за второ убийство - на чешкия гражданин Иржи Витек. Днес стана ясно, че Прокуратрата протестира срещу това решение на съда. Според обвинителния акт, на 12 април 1999 г. в Прага, след поръчката за убийството на Цимерман, Мангъров е нает от тъщата на Иржи Витек за второ убийство на богат мъж.

В хода на съдебния процес през 2009-та Пеньо Мангъров бе категоричен, че за времето, когато са извършени убийствата, не е бил в Чехия, а в Окръжна болница в Пловдив. Тогава той обяви, че има епикриза. Съдът обаче прецени, че има достатъчно доказателства за вината на Чешки.

Той е разпознат от майката на жертвата, а алибито му, че по това време е бил в Пловдив, не издържа. В хода на процеса стана ясно, че е бил в Чехия под чужда самоличност.