/ БТА
България ще бъде осъдена в Люксембург за атмосферния въздух повторно и ни грозят огромни санкции, каза в Пловдив пред журналисти вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който бе в града за среща с областния управител Йордан Иванов.

Нашата страна вече бе осъдена през 2017 година, тъй като в четири града нивата на замърсяване с фини прахови частици надвишават пределно допустимите норми, сред тях и Пловдив. Въпреки първата санкция, пет години по-късно нещата не са се променили и се очаква страната ни отново да бъде осъдена, с финансови санкции.

"Освен със здравето си, ще плащаме и с джобовете си. Минималната санкция е около 10 милиона лева, а след това на дневна база текат санкции, които правят около 20 милиона лева на година", поясни екоминистърът.

България ще бъде осъдена за втори път заради мръсния въздух

"Амбицията ми е да не допускаме да плащаме повече от една година. Това е комплексен въпрос и изисква решението на общините. Те имат преки действия за мерките, които трябва да бъдат наложени. Предстои ми да се срещна и с кмета на Пловдив Здравко Димитров, за да обсъдим проблема. Разчитам, че въпреки нашите политически различия с кметовете, ще се намерят начини за действие, защото всички сме задължени да работим за здравето на хората и околната среда", категоричен бе Борислав Сандов.

По думите му може да се работи по различни програми - да се изграждат залесителни пояси, да предотвратяват "кални точки" /зелени зони, в които да се паркира/, да се подменят печки на твърдо гориво. Добър пример е Русе, където нивата на ФПЧ драстично са паднали, след като улиците се мият редовно.

Министърът на околната среда и водите, заедно с областния управител, ще се срещне и с представители на Инициативния комитет в село Белащица, който настоява за затваряне на кариерата над селото. "Наясно съм какво е мнението на хората от Белащица. Ние ще защитим обществения интерес и опазването на околната среда", заяви Сандов.

Обсъдени са с областния управител още и порочните практики за копаене на инертни материали от речните корита от частни фирми срещу ангажимент за почистване на бреговете. Тема на разговорите е и проектът за Водния цикъл, финансиран от ОП "Околна среда", който се е забавил във времето.

"Това забавяне има много детайли - забавени отчуждителни процедури, проведохме срещи с МРРБ, тъй като имаме ангажимент до понеделник да докладваме на ЕК напредъка на проектите. Заради забавяне може да загубим част от средствата. Възможно е да се наложи заради забавянето на проекта да го прехвърлим и за следващия програмен период", каза още Сандов.
БГНЕС