/ Министерство на отбраната
С полагане на военна клетва от военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на 4 юли бе отбелязан бойният празник на гарнизон Пловдив. Общо 40 новоназначени военнослужещи произнесоха тържествено „Заклех се“ по време на официалната церемония, която се състоя площад „Централен“, съобщиха от Министерство на отбраната.

„Бъдете доблестни и смели воини. Служете с отдаденост и професионализъм в едно от най-боеспособните формирования на Българската армия. Вашите командири и колеги ще ви бъдат отлични учители как със силна воля и борбен дух се отстоява девизът

„Там, където другите не могат“, заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев в приветствието си. Той призова военнослужещите да проявяват воля и борбеност, да развиват индивидуалните си качества и уменията за работа в екип, да се справят със задачите си и да останат верни на дадената клетва - символ на преданост, дълг и чест.

„Днес вие положихте клетва за вярност пред Специалните сили на Българската армия, пред Българската армия и пред Родината, но вие положихте и клетва за вярност пред вашите семейства и вашите преки командири. Убеден съм, че всеки един от вас произнесе клетвените думи с пълно съзнание, вяра и надежда. Вярвам, че от тук нататък вие разбирате голямата отговорност, която стои пред вас.

Вие, заедно с колегите си от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили на Република България ставате гръбнака и ядрото на Българската армия. Убеден съм, че няма да пожалите сили, воля и умения да се трудите неуморно за просперитета на Специалните сили на Българската армия и на България.“ С тези думи началникът на гарнизон Пловдив и командир на СКСО генерал-майор Явор Матеев се обърна към младите попълнения в Специалните сили.

В памет на загиналите воини от гарнизон Пловдив във войните за освобождение и национално обединение на България бе отслужена заупокойна молитва, а пред Паметника на на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг, бяха положени венци и цветя в знак на признателност.

Гости на празника бяха представители на местната власт, на образователни институции, командири и началници на военни формирования, офицери и сержанти от запаса и резерва.