С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles
С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles / netinfo

С коктейл от ракия България беше представена снощи в германския град Дюселдорф като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света Concours Mondial de Bruxelles. Той ще се проведе от 28 април до 1 май 2016 г. в Пловдив.

Представянето се състоя по време на откриването на ПроВайн (ProWein) - едно от най-големите световни винени изложения. В него участват 6 000 изложители от 57 държави.

Всяка година страната, която предстои да бъде домакин на Concours Mondial de Bruxelles, се представя по време на международното изложение ПроВайн със специален коктейл от традиционна напитка. Тази година коктейлът е направен от ракия, името му е „Българска пролет” и е дело на известния френски специалист Филипо Балдан.

За Concours Mondial de Bruxelles в България пристигат енолози, сомелиери, винени журналисти и вносители на вино от над 50 държави. Основната програма включва запознаване с типични български сортове и професионални дегустации, а съпътстващата - посещения на винарски изби и лозя, и културно-исторически забележителности в страната.

Повече от 20 български винопроизводители вече са потвърдили участие в 23-тото издание на световния конкурс. Te ще се съревновават за медали с над 9000 вина от 55 държави. В конкурсната и следконкурсна програма ще се включат както големи изби и бутикови производители.

Ето и рецептата на коктейл „Българска пролет”:

Съставки: 50 мл ракия. 20 мл лимонов сок. Краставица. 2-3 стръка
мащерка.3-4 зърна бяло грозде без семки. 2 л.кафява захар. 1 разбит белтък
(по желание). За украсата - цветя, които могат да се ядат, 1 парче лимон,
лента от краставица, стрък мащерка.

Начин на приготвяне: Поставете няколко парчета от нарязаната на кубчета
краставица, гроздето и мащерката в шейкъра, добавете захарта и смесете
всичко. Прибавете ракията, пресния лимонов сок и няколко кубчета лед.
Разклатете, докато стената на шейкъра се охлади. Прецедете в чаша с лед.
Украсете с резен лимон, лента краставица, стрък мащерка, грозде и ядливо
цвете.