РЗИ-Смолян с акция сред студенти и ученици против тютюнопушенето
РЗИ-Смолян с акция сред студенти и ученици против тютюнопушенето / dariknews.bg/архив

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Смолян стартира днес акация сред студенти и ученици против тютюнопушенето. Целта е младите хора да бъдат убедени да се откажат от употребата на тютюн.

Учениците в Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство днес, както и студентите от ПУ „Паисий Хилендарски” - филиал Смолян утре ще имат възможност да измерят съдържанието на въглероден оксид в издишания от тях въздух и да се регистрират на място в разработения от Европейската комисия интернет инструктур за отказване на цигарите iCoach.

Показателят „въглероден оксид в издишания въздух” се използва за диагностика на зависимостта на пушещите и като средство за непосредствено онагледяване на негативното въздействие на цигарите, както и за усилване мотивацията за спирането им.

Онлайн платформата iCoach също работи за мотивирането на своите потребители за спиране на цигарите, като анализира навиците им за пушене и ги напътства чрез индивидуални ежедневни съвети. Според създателите й, повече от 30 % от хората, които започват програмата, спират да пушат, категорични са от здравната инспекция в Смолян.

Заедно с това, на Международния ден без тютюнопушене, който се отбелязва на 19 ноември, по инициатива на РЗИ в 4 кафенета на Стария център на Смолян посетителите ще получат флайъри с информация за възможностите за подкрепа при отказване на цигарите. Такава може да бъде осигурена и от Консултативния кабинет за отказване от тютюнопушенето в Регионалната здравна инспекция, работещ безплатно сред всички възрастови групи.