РЗИ: Хранителен продукт е заразил със салмонела 35-те деца от Пловдив
РЗИ: Хранителен продукт е заразил със салмонела 35-те деца от Пловдив / puls.bg
Дарик кафе - Салмонелата в две детски градини в Пловдив
78465
Дарик кафе - Салмонелата в две детски градини в Пловдив
  • Дарик кафе - Салмонелата в две детски градини в Пловдив

Ако някой може да ме убеди, че заразяването на тези 35 деца със салмонела не е от хранителен продукт, аз ще си хвърля дипломата. Това каза в ефира на Дарик д-р Милена Коларова от отдел „Противоепидемичен контрол“ на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив по повод последният случай на салмонелоза в града, при който 3 деца се разболяха и още 32 са носители на заболяването.

По думите й, са направени изследвания на контактните лица със заразените деца, както в колектива, така и в дома. Изследванията от контактните в дома обаче са отрицателни, което значи, че малчуганите са заразени в детското заведение, обясни д-р Коларова. От друга страна, 3 болни деца са от две детски градини в Пловдив- „Червената шапчица“ и „Каменица“, а единственото свързващо звено между двете е фирмата за кетъринг „1-Експресно парти“.

Тя бе категорична, че е невъзможно децата да са заразени преди месеци и сега да проявяват симптомите на болестта.

Управителят на фирмата бе категоричен пред Дарик, че салмонела в храната, която е приготвена от неговите служители не е имало.

Приготвяме храната при засилен контрол и по всички съвременни изисквания. Съхранението на продуктите става в нови хладилни камери, а ястията се приготвят на около 80 градуса температура и се пакетира при не по-ниска температура от 60-65 градуса, про която дори да има бактерии, те умират, обясни управителят.

Той бе категоричен, че е готов да се подложи на ежедневен контрол от страна на Агенцията по безопасност на храните.

Оттам обясниха, че след получения сигнал от страна на РЗИ на 13 февруари е извършена проверка три дни по-късно, която не установява наличие на салмонела, както в приготвената храна от фирмата в този ден, така и от смивовете, взети от посудата.

Проблемът е сложен и тепърва ще бъдат установявани причините за заразяването. Не може всичко да се хвърля в една посока, категоричен бе д-р Николай Петков от отдел "Контрол на храните" в Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните.

Здравните инспектори са поискали списък на обектите, които обслужва въпросната фирма и сред тях е и трета детска градина в Пловдив – “Радост“. Вече са взети проби от децата и в това детско заведение и се очаква резултатите от тях да станат ясни в четвъртък, обясни д-р Коларова.