Родители от пловдивската детска градина "Мир", в която от месец съществува напрежение заради наказано дете, инициираха петиция за защита на персонала на градината. "Ние, родителите на деца от ДГ "Мир" - гр. Пловдив, искаме да защитим персонала на учебното заведение и те да продължат да се грижат за нашите деца. Върне ли се директорката г-жа Джаникян, те остават без работа, а нашите деца - без възпитатели, пишат в петицията си родителите. 

Към нея те са прикрепили и отворено писмо, в което се обръщат към директорката Светлана Джаникян. От началото на скандала тя е в болнични и не е на работа. 

"Госпожо Джаникян, обръщаме се към Вас с отворено писмо чрез медиите, тъй като това е единственият възможен начин за комуникация с Вас. До този момент Вие отказвате диалог с нас, но разразилият се скандал в поверената Ви детска градина и липсата на адекватно разрешаване на проблема, налага да се обърнем към Вас чрез тази нестандартна форма на контакт, за да изразим нашето разочарование от Вашите действия в качеството Ви на управляващ ДГ „Мир“, пишат майките и бащите. 

Според тях директорката няма професионалните качества, изисквани за заемането на поста директор. Родителите са на мнение, че тя трябва да си подаде оставката, защото е изгубила доверието им. 

Според майките и татковците шефката на градината не е търсила диалог с тях, не е помогнала на детето, което е имало нужда от помощ и подкрепа, нито на родителите му, да приемат истината, че вина имат и те, и че за решаването на проблемните ситуации е необходимо да се подходи в стила на отборната игра. "Никой няма полза от взаимно прехвърляне на вина", подчертават родителите.

Според тях директорката не е помогнала на персонала си, допуснала е случаят с наказаното дете да стигне до медиите и е използвала оплакването на родителите, съветвайки ги да напишат жалба, която да послужи като остование да се освободи работещ от дълги години в градината персонал. 

Родителите смятат, че Джаникян е нарушила Етичния кодекс, отнасяйки се с презрение и неуважение към персонала и присъстващите родители и е унижила публично учителите. Освен това те твърдят, че ги е манипулирала персонала чрез лъжи и заплахи. Заради това педагозите и възпитателите са внесли жалба в общината.

Недоволните родители излязоха на протест пред детската градина преди месец DarikNews

Преди няколко дни стана ясно, че проверката в детското заведение е приключила. Тя е открила пропуски в работата на помощник-възпитателката на групата, в която е било наказваното момченце, както и на директорката на ДГ „Мир“. Според ресорния зам.-кмет Стефан Стоянов са изискани обяснения от двете и ако се потвърдят констатациите на проверяващите, ще бъдат наложени административни наказания.

Най-вероятно двете жени ще бъдат наказани със забележка, тъй като до този момент нямат никакви нарушения в работата си, обясни зам.-кметът. Според него и лелята, и директорката Светлана Джаникиян имат провинения в случая. 

По думите на зам.-кмета спрямо детето е имало системни наказания, но не толкова брутални. „Проблемът е педагогически, става дума за остарели методи на възпитание, каквито са наказанията спрямо деца, които не се прилагат в 21-ви век“, подчерта пред DarikNews Стефан Стоянов. 

Той съобщи също, че общината изчаква констатациите и от проверката на Агенцията за закрила на детето, която също продължава в момента. По думите му нарушенията не са фрапиращи, но определено има напрежение между директорката и персонала. Стоянов допълни, че откакто Светлана Джаникиян е назначена, от детската градина е напуснал един педагог заради излизане от системата на детските градини. Още един педагог е наказан и е напуснал сам, а имало и други наложени наказания, спрямо педагогическия персонал.