Революционно ниски цени за доставка на вода за напояване в Пловдивско
Революционно ниски цени за доставка на вода за напояване в Пловдивско / netinfo

Революционни цени за доставка на вода за напояване в областите Пловдив и Пазарджик е одобрило Министерството на земеделието и храните за тази година, заяви изпълнителният директор на "Напоителни ситеми" ЕАД Петя Раева. 2 стотинки ще струва доставката на кубик вода за напояване на ориз, а 11 стотинки и половина - за други земеделски култури. Основната причина да се формират тези най-ниски цени за страната  е, че Пловдивска област представлява  1/4 от територията, която се напоява в национален мащаб от "Напоителни ситеми", обясни Раева.

За страната цените за 2009 г. ще са съответно за гравитачно доставена вода  - 23 ст. за кубик, 41 ст./куб. - за помпено доставена вода, а  доставката на вода за напояване на ориз  ще струва  2.8 стотинки.

Поливното земеделие бележи повече от един път и половина растеж за последните 3 години, каза още Раева. 188 хил. декара са били напоени в странта през 2005-та година, а за 2008-ма декарите са - 455 хил., което е довело и до по-висок добив на земеделска продукция.

Днес официално стартира поливният сезон в страната с осъществяването на първото водоподаване за поливане, поръчано от председателя на Съюза на оризопроизводителите в България Жельо Стефанов.