Реставрираха уникална за България гробница в Пловдив
Реставрираха уникална за България гробница в Пловдив / снимки : Виктор Кадири/ Дарик Пловдив

Уникална за България семейна гробница беше реставрирана и представена в Археологическия музей в Пловдив.

Находката, за чието откриване Дарик радио писа още преди 3 години, е изрисувана отвътре с прочутата библейска сцена, показваща възкресението на Лазар, което извършва Исус Христос.

Реставрираха уникална за България гробница в Пловдив
netinfo

За рисунката са използвани много добре запазени бои в 5 цвята - червено, бяло, черно, охра и зелено. Гробницата е част от Южния некропол на Филипопол и е датирана от началото на IV век. Тя е с размери 2 на 1 метра и е ориентирана на Изток-Запад. Дълбочината й е почти метър и половина, а вътрешните стени са измазани. При разкопките преди 3 години бяха открити и 3 скелета, единият от които със сигурност е мъжки. Тъй като гробницата е била многократно ограбвана през Античността, костите не бяха анатомично разположени и може да се окаже, че скелетите са 4, разказа археоложката Мая Мартинова. По думите й само хора с много висок социален статус са можели да си позволят такива гробници.

Реставрираха уникална за България гробница в Пловдив
netinfo

Освен библейската сцена, на късите страни на гроба има изобразен кантарос (съд за смесване на вино и вода) с два пауна около него. Това символизира извора на живота.

Цялостната реставрация на находката е преминава в един етап по отделянето на гробницата от мястото, където е открита и след това друг етап по консервацията й.

В района на гробницата, която беше открита случайно при изкопни работи на ЕВН през 2012-та година в улица зад бившия Партиен дом, са открити и градежи от ранния римски град с бедни погребения от 3 век.