Пускат катер да скубе корени в Марица
Пускат катер да скубе корени в Марица / netinfo
По нова за България технология ще се чисти тази есен поречието на Марица в Пловдив, съобщи главният еколог на общината Христо Минков. В коритото на реката ще бъде пуснат малък катер, който може да работи на дълбочина 15 метра и подрязва и кореновата система на избуялата растителност. Така почистването ще бъде по ефективно и за по-дълго време, обясни Минков.

Новият способ осигурява и безплатно полезен материал за рекултивация на депото в Цалапица, тъй като изчистените от корени утайки и наноси могат да бъдат използвани за запръстяване.

Общината ще получи финансиране за почистването на коритото, въпреки изпуснатите срокове за внасяне на проекта заради чиновническа грешка. Това стана ясно след днешната среща на кмета Славчо Атанасов и зам. - министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски. Заместникът на Асен Гагаузов увери, че пари ще бъдат осигурени съвместно с екоминистерството преди есенните дъждове, които създават риск от наводнения. Михалевски обаче не конкретизира дали общината ще получи изцяло исканите за почистването на коритото 3 млн. лева.

Догодина ще започне реалното строителство по проекта за водоснабдяване на Пловдив и още няколко общини с вода от каскада “Въча”, огласиха още след срещата си кметът и заместник-министърът на регионалното развитие. В първите 2 месеца на 2009 г. пълният работен проект ще бъде готов. В държавния бюджет за следващите 3 години ще бъде заложено финансиране на мегаобекта, водят се разговори и за средства по оперативна програма “Околна среда”, посочи Михалевски. Според него строителството ще приключи за 30 месеца и през 2011-а пловдивчани вече ще пият чиста планинска вода.