Психологът съветва как да избегнем следпразничната депресия
Психологът съветва как да избегнем следпразничната депресия / netinfo
Психологът съветва как да избегнем следпразничната депресия
68780
Психологът съветва как да избегнем следпразничната депресия
  • Психологът съветва как да избегнем следпразничната депресия

Мисленето за бъдещето с негативна нагласа се отразява най-много  на депресивното състояние преди и след празниците. Затова са виновни и ежедневните новини, в които преобладаващи са  черните хроники и обезпокоителни прогнози.  Част от рекламите по Коледа и Нова година, особено тези, свързани с пълни чанти и огромни и скъпни подаръци под елхата, също подтискат голяма част от хората,които нямат финансови възможности. Това  заяви в предаването „Дарик кафе”  психологът Събка Дякова – Чехович, автор на силно нашумялата в последно време книга „Фитнес за женската душа”.

Не е неоходимо да натоварваме празниците с големи очаквания, за да не се разочороваме след това.

За жалост, точно по празниците стават и най-много самоубийства. Това са хора, при които чувството за самота по време на всеобщата празнична еуфория е изключително силно и депресирощо и тя е последната капка, която препълва чашата им, казва Събка Дякова.

Една от рецептите за пълноценно изкарване на празниците да забравим за всичко, което ни притеснява, да се опитаме да ги изживеем пълноценно, да изживеем радостта от срещата с близките си и хората, които обичаме, както се казва „като за последно”. Важното е да се опитаме да се почувстваме добре в собствената си кожа и това да стане своеобразен филтър, през който да видим и света.

Важно е да се търси позтивното и това, което човек е постигнал, а не това, което не е постигнал, защото въпросът е коя половина на чашата се гледа. Оценката за миналото и плановете за бъдещето, също трябва да са заредени с позитивна нагласа.

Много е важно да усетим празника в душата си, а не той да остане само с яденето на трапезата, то тази енергия на пълноценното празнуване, ще я усещамо и в следпразничния период.

 

Важното е да посрещнем празниците с усещането за празник, да икаме да се почувстваме добре и да се радваме дори на малките неща, съветва Събка Дякова - Чехович.