Проверяват фирмите, търгуващи с препарати за растителна защита
Проверяват фирмите, търгуващи с препарати за растителна защита / Дарик архив

Пълна проверка на фирмите за търговия с препарати за растителна защита в пловдивско разпореди районният прокурор Гергана Мутафова. Търговците, които продават препаратите срещу земеделски вредители са на територията на общините - Пловдив, Родопи, Марица, Куклен, Перущица, Кричим, Стамболийски, Съединение, Калояново, Хисар, Брезово и Раковски. Проверката ще бъде извършена съвместно от служители на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив, на Областната дирекция по безопасност на храните и на Националната агенция по приходите.

Повод за инспекциите са публикации и сигнали в медиите, които съдържат данни за допускани закононарушения при съхраняването, търговията и употребата на препарати за растителна защита.

В разпореждането на районния прокурор на Пловдив – Гергана Мутафова е посочено, че ще се проследи процесът на цялостната дейност на фирмите, продаващи такива препарати. Ще се провери и нормативната база, по която извършват дейността си и законността на извършените продажби. Ревизията касае последните 5 месеца.

До края на февруари трябва да станат ясни резултатите от проверките, които ще бъдат докладвани в Районна прокуратура-Пловдив. Оттам ще преценят по-нататъшните действия, с оглед установяване на евентуални нарушения, с цел подобряване на обществената среда при търговията с опасни препарати за растителна защита.