протестиращи асеновградчани
протестиращи асеновградчани / netinfo
Представителна група на протестиращи асеновградчани ще се срещне днес в София с членове на правителството, на която ще присъства и вицепремиера Валери Симеонов. На нея ще бъдат обсъдени планираните от държавата мерки за овладяване на напрежението в града след сбиването на роми и млади гребци от местния юношески отбор по кану-каяк.

На срещата от инициативния комитет ще представят приетото на снощния многохиляден мирен протест обръщение на гражданите с настояване за спешни действия срещу ромските своеволия и безнаказаност. То е адресирано до всички държавни институции и до главния прокурор Сотир Цацаров.

Асеновградчани настояват за увеличаване на щата на местната полиция и мерки за повече ред в ромската махала "Лозница". Протестиращите искат и по-голяма строгост в наказанията за хулиганство и промени в изборния закон, които да спрат купения вот. „Ако скоро не видим резултати, ще поискаме оставките на кмета и на общинския съвет в града“, заявяват протестиращите граждани в декларацията си.

По-късно днес кметът на общината Емил Караиванов инициира среща с представители на Инициативния комитет и с депутати от региона. Очаква се на нея да присъстват народните представители Манол Генов, Христо Грудев и Джевдет Чакъров, поканени са и местни лидери от всички политически партии.