Прокуратурата разследва катастрофа с бежанци от Афганистан
Прокуратурата разследва катастрофа с бежанци от Афганистан / снимка: БГНЕС, архив

Прокуратурата разследва случая с катастрофиралите бежанци в Пловдивско. Досъдебното производство е за подпомагане на 36 мъже от Афганистан да преминат незаконно в страната. Образувано е от районната прокуратура в Карлово срещу неизвестен извършител.

Лекотоварен автомобил със софийска регистрация е катастрофирал вчера около 16 часа на главния път край Калофер в посока София. Подаден е сигнал на тел. 112 и на място пристигнали екипи полицията и „Спешна помощ. Установено е, че автомобилът превозва общо 36 лица от мъжки пол без документи за самоличност. По-късно е установено, че се касае за граждани на Афганистан, а между тях има и такива, които не са навършили 16-годишна възраст.

В резултат на пътно-транспортното произшествие са пострадали общо пет лица. След медицински преглед в болница в Пловдив те са освободени. Нараняванията им са са повърхностни и няма опасност за живота им.

Шофьорът на микробуса е избягал веднага след пътното произшествие и в момента се издирва. По указание на наблюдаващия прокурор чуждите граждани са разпитани от разследващи полицаи. В момента се провеждат разпити пред съдии от карловския съд.

Извършени са огледи на местопроизшествието и на автомобила, от който са иззети документи и вещи . От свидетелски показания става ясно, че чуждите граждани преминали българо-турската граница в нощта на 2 срещу 3 ноември през гориста местност. Крайната им цел била да стигнат до сръбската граница, а оттам до Дания, Белгия и Скандинавските страни.

След приключване на планираните процесуално-следствени действия чуждите граждани ще бъдат насочени за настаняване в разпределителен център за бежанци у нас.