Продължава делото за радикален ислям
Продължава делото за радикален ислям / youtube

В Пазарджишкия окръжен съд продължава делото за проповядване на радикален ислям. Подсъдими в процеса са Ахмед Муса и още 13 негови сподвижници, обвинени за насаждане на религиозна омраза и призоваване към джихад. Групата, която преди повече от година беше зрелищно арестувана от ДАНС, е действала в Пловдив, Пазарджик и Асеновград.

По време на вчерашното заседание прокурорът по делото Недялка Попова започна четенето на обвинителния акт.

В него се посочва, че един от обвиняемите Ахмед Муса Ахмед е извършвал проповедническа дейност за разпространение на радикалното течение в исляма салафизъм. Проповедите си той чел пред своите последователи в джамията „Абу Бекир” в квартал „Изток” в Пазарджик.

С развитието на процесите в Близкия изток от лятото на 2013 г. и по-конкретно в Сирия и Ирак, под влияние на възприетите идеи на религиозния водач - обвиняемият Ахмед Муса Ахмед, мюсюлманите започнали да демонстрират симпатиите си към действията на бойците от иракската групировка „Ал Кайда”, която постепенно преминала в „Ислямска държава”.

Тази групировка базира дейността си и идеологията си също на салафитската интерпретация на исляма, се посочва още в обвинителния акт, който е описан в над 150 страници.