Прегласуват забраната за движение на каруци в Пловдив
Прегласуват забраната за движение на каруци в Пловдив / снимка: dariknews.bg

Решението на Общинския съвет, изцяло забраняващо движение на каруци в Пловдив, ще бъде прегласувано на днешната сесия. Точката, която влиза днес в извънреден порядък, беше върната от областният управител за преразглеждане. В мотивите за връщане на решението е записано, че така приетите текстове не отговарят на целите и принципите заложени в Закона за движение по пътищата.

Решението, забраняващо движение на каруци в Пловдив е базирано само на това, че Пловдив е кандидат за Европейска столица на културата, заяви за Дарик радио Димитров. Освен това забраната е много обща, без никаква обосновка и конкретика, допълни областният.

Здравко Димитров беше категоричен, че връщането на решението не означава, че забраната не може да бъде въведена,но трябва да бъде по-добре мотивирана.

Цялостна забрана за движение на каруци в Пловдив беше гласувана и приета от Общинския съвет на първата за тази година сесия на 19-ти януари. Точката мина без абсолютно никакви дебати и възражения от страна на съветниците.

В сега действащата Наредба № 2, определяща реда и условията за движение по пътищата, имаше частична забрана за движение на каруци в централната градска част. Във върнатото предложение имаше и промяна в санкциите за нарушители. При първо провинение глобата ще бъде от 100 до 200 лева, а при второ до 500.