Председателят на АС Пловдив: Дистанционното гласуване за избор на ВСС е успех за системата
Председателят на АС Пловдив: Дистанционното гласуване за избор на ВСС е успех за системата / ВСС
Председателят на Апелативен съд Пловдив: Дистанционното гласуване за избор на членове на ВСС е успех за системата
91170
Председателят на Апелативен съд Пловдив: Дистанционното гласуване за избор на членове на ВСС е успех за системата
  • Председателят на Апелативен съд Пловдив: Дистанционното гласуване за избор на членове на ВСС е успех за системата

Висшият съдебен съвет подготвя на 16 и 17 ноември експериментален избор на членове на нов състав. Това ще е първото в историята на съвета дистанционно гласуване.

Като успех определи въвеждането на тази възможност в интервю за Дарик радио председателят на Апелативния съд в Пловдив Магдалина Иванова. Тя е убедена, че по този начин на гласуване ще се спестят най-малкото финансови средства, за разлика от гласуването с хартиен носител, което изисква присъствието на всички съдии, над 2200 в цялата страна, на общо събрание.

Най-същественото в дистанционното електронно гласуване е, че между получения номер и самия вот не се отчита връзка в системата и така се препятства възможността да се наруши тайната на вота. След успешно упражняване на вота, системата не дава възможност да се гласува повторно през същия ден. Освен това неизползваните пликове заедно с номерата в тях се анулират, което също е гаранция, че не би могло да се манипулира вота.

Защо е толкова важно магистратите да изберат този начин на гласуване и как точно ще се проведе то, чуйте още в интервюто с председателя на Апелативния съд в Пловдив Магдалина Иванова.