/ Gettyimages
В най-многолюдното селище на територията на Община Смолян – Смилян за седемнадесети път ще се проведе Празникът на смилянския фасул. Това съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Събитието започва тази събота, 19 октомври, от 10:00 ч. със залп на фасуленото топче и няколко традиционни конкурса. Те са – за най-атрактивно аранжиран щанд на производител на Смилянски фасул, конкурс „Пано, изработено от Смилянски фасул”, конкурс „Най-оригинално ястие от смилянски фасул”, а за най-малките ще бъдат организирани „Игри на фасула” и музикално-хумористична програма с участието на самодейните състави при читалището и гостуващи състави.

Всички гости на празника ще могат да опитат фасул чорба, приготвена с продукти, дарени от жителите на селото.

За най-малките ще бъдат организирани "Игри на фасула" и музикално-хумористична програма с участието на самодейните състави при читалището и гостуващи състави.

Празникът, чиито организатори са община Смолян, кметство Смилян и читалище „Проф. д-р Асен Златаров“, се утвърди като едно от знаковите туристически събития в Смолянския регион, което всяка година привлича стотици посетители, гости, туристи и почитатели на традиционния сорт фасул и красотата на Средните Родопи.
Агенция "Фокус"