Правят пробив под Централна гара след 2 години
Правят пробив под Централна гара след 2 години / Sofia Photo Agency

Първата копка на пробива под Централна гара, който ще свързва булевардите "Македония" и "Васил Априлов" ще бъде направена през лятото на 2015-а година.  Това съобщи днес кметът Иван Тотев след срещата си с Министъра по транспорта Ивайло Московски в София. Двамата са се срещнали, за да обсъдят възраженията на Община Пловдив, относно концесията на Централна гара, която държавата подготвя. След като бъде направен този пробив, ще бъде бутнат и Бетонния мост.

След близо 2 часа и половина разговори се реши пробивът под Централна гара и премахването на Бетонния мост да станат част от проекта по изграждането на ЖП възел „Пловдив", който ще се прави по оперативни програми „Транспорт" и „Регионално развитие".

Сред възраженията на общината бе изграждането на трета автогара в района и след разговорите на Тотев с Московски тази идея е отпаднала. По думите на кмета, само от изграждането на пробива под гарата, общината ще спести над 10 млн. лева.

В рамките на концесията попадат само обекти, които са публична и частна държавна собственост. Това увериха в писмо до Дарик радио от Министерството на транспорта. В концесията са включени 4 обекта със собствени публични идентификатори, сред които и част от пешеходния подлез под гарата. Този имот е отделен от съоръжението под линиите, който е общински и отдаден за ползване от футболен клуб "Локомотив" Пловдив.

Според експертите в Министерството на транспорта, изграждането на пробива под Централна гара няма да засегне концесията. "При спазване на условията в нормативните актове, това съоръжение няма да навлиза в територията на концесията", съобщават от ведомството.

Само една е офертата за участие в конкурса - от "ДЗЗД Железопътна гара - Пловдив". В момента предложението се разглежда от комисия за допустимост. В общите насоки се изисква да се изгради комплексен транспортен възел, в който да попада и автогара. Вероятно тези условия ще се променят след днешната среща между кмета Иван Тотев и министъра Ивайло Московски.