протести в Асеновград
протести в Асеновград / БГНЕС, архив
Група асеновградчани изпратиха на редакционната ни поща обезпокоително писмо. В него те твърдят, че лицето на протестите в Асеновград е съвсем различно от показаното по големите телевизии. Според тях никой извън родопския град не знае какво точно се случва там.

По думите им т.нар. "цигански проблем" е само върхът на айсберга, а всъщност онова, което създава всевъзможни проблеми в цялата страна, са повсеместната корупция, неадекватните правоохранителни и правоприлагащи институции и като цяло, цитирам – „имитацията на държава“.

Към електронното писмо е прикачено Отворено писмо от граждани на Асеновград до всички институции, връчено на кмета Емил Караиванов и вицепремиера Валери Симеонов на Кръглата маса от 10 юли.

Изпратени са и текстове от двама учители от община Асеновград – един интелигентен, емоционален и непримирим опит да извадят на показ действителното положение в образованието, реалното лице на интеграцията и истинските виновници за бездържавието, в което живеем. Писмата са анонимни.

Авторите на посланието припомнят, че предстои и втора кръгла маса, на която кметът и вицепремиерът обещаха да се отчетат за поетите ангажименти. По думите им работата се върши имитативно, каквито са били очакванията им – „колкото да успокоят хората“. Групата асеновградчани продължава да търси подкрепа и гласност.