Помощник - декан от Медицинския университет работил в услуга на хора на Маргините
Помощник - декан от Медицинския университет работил в услуга на хора на Маргините / netinfo

Близкия до братя Маргини Христо Халваджиев - Халвата и и още двама души от обкръжението му са задържани в Пловдив днес. Информацията бе официално потвърдена от пресцентъра на МВР. Тримата са участвали в организирана престъпна група за манипулиране на търгове по обществени поръчки за горива в Медицинския университет в Пловдив и в община Златоград. По неофициална информация, при разследването са използвани СРС.

Тримата са задържани на „Пещерско шосе” и са транспортирани в столицата, тъй като разследването е на Главна дирекция „Криминална полиция”. Халвата е бил настанен в Хирургиите на Университетска болница с леки наранявания след катастрофа вчера.

Срещу помощник-декана на Стоматологичния факултет в МУ-Пловдив д-р Васил Будев е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление по чл. 282, научи Дарик. Той е бил председател на тръжната комисия, която е избрала доставчика на горива за факултета. Софийската фирма „Евро петролеум” е взела поръчката и през миналата година, и на тазгодишния търг, проведен през май.

Според източници от университета, тя е дала големи срокове за отложено плащане. Тази година е предложила 31 лева отстъпка на 1000 литра от цената на ЛУКойл, което е изключително рядка практика. Обикновено фирмите се избират в зависимост от това коя е предложила най-ниска надценка над производствената стойност. Вероятно отстъпката е провокирала разследването на БОП и ДАНС. При провежданите от месец насам разпити на длъжностни лица в университета разследващите са се интересували по какви критерии са подбрани членовете на тръжната комисия, кой от тях е имал достъп до офертите преди отварянето и имало ли е условия те да бъдат предварително разпечатани или подменени. От около 2 месеца д-р Будев е в болнични след операция, казаха от университета.

Един от бизнесите на Халвата е внос на горива от Гърция, а съдружник в „Еко петролиум” е гръцки гражданин.

Обвинение по същата афера за упражняване на влияние при провеждането на търгове за горива е било повдигнато и на зам.-кмета на Златоград Венцислав Кутев. Няма яснота каква е причината, тъй като там търгът е спечелен от фирма „Анри 64”, която е собственост на председателя на Лекарския съюз Андрей Кехайов.

Христо Халваджиев е съдружник на третия от братята Маргини – Димитър, в няколко фирми. Името му изплува от записите СРС-тата покрай разследването срещу уволнения зам.-директор на БОП, където става дума за нелегален внос на горива. Преди това около Халвата се шумя, когато хора от неговото обкръжение бяха арестувани в Пампорово при масово сбиване заради контрола върху проституцията с групата на Стоян Ненчев –Цеко. След полицейската акция смалянска кабеларка, собственост на Халваджиев, пусна компрометиращ запис срещу тогавашния вътрешен министър Георги Петканов.