По 90 СРС-та на месец в Пловдивско
По 90 СРС-та на месец в Пловдивско / dariknews.bg

91 разрешителни за ползване на специални разузнавателни средства са издадени само през изминалия месец от ПОС (Пловдивски окръжен съд), показва статистиката, предадена по искане на Дарик радио. За същия период е направен само един отказ, уточнява и.д. председателят на Окръжен съд Магдалина Иванова.

В сравнение с предходните години обаче данните показват, че издаването на разрешение за ползване на СРС-та за следени лица в Пловдив и областта е намаляло с повече от 40%.

Общият брой на издадените разрешения за прилагане на СРС през 2012 г. е 1004, като най-много от тях са по искане на комисари от МВР - 671. 84 са издадени на колегите им от ДАНС, а по настояване на прокуратурата са извършени 249 законни подслушвания.

През изминалата година председателят на Окръжния съд тогава Сотир Цацаров е дал 32 отказа, като основните причини за това са липса на основателна мотивация. От съда са искани разрешителни за използване на СРС-та за разследване на престъпления, които не са тежко умишлени, което също е недопустимо. Често те са отправяни не от надлежния орган, разследващ престъплението, което също е основание за отказ.

Статистиката през изминалите години показва още, че за едно и също разследвано лице се искат средно по три разрешителни за подслушвания. Срокът за тяхното прилагане е шест месеца.

През цялата 2012 г. има само един случай на подслушване в Пловдив, започнало по разпореждане лично на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, след което в рамките на 24 часа е дадено разрешение и от председателя на съда.

Най-често СРС-та се прилагат срещу организирани престъпни групи, занимаващи се с трафик на наркотици, изготвяне на фалшива валута и документи и изнудване.