Пловдивски художници ни показват вкуса на времето
Пловдивски художници ни показват вкуса на времето / sxc.hu

20-тото издание на проекта „15х5" с мото „Това е вкусът на времето" представя 15 творци, членове на Дружеството на пловдивските художници (ДПХ). Ежегодната групова изложба няма да наруши традицията и от 18 часа изложбената зала на „Гладстон" ще посрещне ценителите и приятелите на изкуството.

Проектът е част от Есенния салон на изкуствата 2010 г. и се подпомага от Община Пловдив.

С оглед на наближаващата 100-годишнина на ДПХ амбицията  на организаторите на проекта е да представи цялостен пъзел на лика на днешната творческа група.

Проектът се изгражда като търсене на творческо единство на условни раздели, наречени „секции", което ще провокира  посетителите в залата да усетят пулса на артистичната група днес.

Условното разделение на поканените участници в проекта: секция „Изящен реализъм", представена от утвърдени имена и млади попълнения - Румен Манолов, Милена  Мишева, Геракси Гераксиев, пейзажна секция, представена от майстори като Вихра Григорова, Михаела Иванова, Вячеслав Есенков, графична секция с емблематични автори като Моника Роменска, Румен Нечев, Севлия Цуцекова, секция „Смесена техника", представена от  Венета Маринова, Росица Кожухарова, Яна Илиева и пластична секция, в която участват Милена Бочукова, Тома Ненов и Янко Ненов.

Пространството на изложбената зала на ДПХ ще оживее с подредените по 5 творби на всеки автор от условните секции, а пластичните творби ще бъдат аранжирани по начин, който кореспондира с живописта.

Организаторите на традиционната изложба „15х5" се надяват, че посетителят ще открие своя автор, своя поглед, който ще е като неговия вкус на времето или ще добави нов към досегашния му.