Пловдив с пилотен проект в професионалното образование
Пловдив с пилотен проект в професионалното образование / снимка: Дарик Пловдив

От Пловдив да стартира пилотен проект за промяна в професионалното образование. Това решение взеха участниците в неформалната среща на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев с представители на бизнеса, професионалните училища, университетите, народни представители, районни кметове, областния управител Розалин Петков.

„Градът ви има шанса да стане първият в страната с интергиран професионален колеж по новата система, която да реформира професионалното образование. За тази цел е необходимо да бъдат обединени усилията на общината, местния бизнес, директорите на професионалните училища, ректорите и регионалния образователен инспекторат“, заяви проф. Танев и изрази увереност, че това може да стане още на 15-ти септември  следващата година.

По думите му интегрираните професионални колежи са нови образователни структури, които се предвижда да бъдат създадени с промени в Закона за професионалното образование и обучение.

„Те няма да дублират професионалното средно образование,  а ще бъдат мост, по който може да се продължи към университета, обясни министър Танев.

 

Той допълни, че идеите за профила на бъдещ интегриран професионален колеж в Пловдив трябва да дойдат от местните власти и да са в съответствие с нуждите на местната икономика.