Пловдив обречен да се наводнява при дъжд
Пловдив обречен да се наводнява при дъжд / netinfo
Основната причина за наводненията по пловдивските улици е остарялата канализационна мрежа на Пловдив, която е на повече от 40 години и не е оразмерена да поема допълнителните водни количества, които влизат в нея при дъжд. Това заяви в предаването Дарик кафе инж. Стефка Цоневска, ръководител на отдел “Канализация” във ВиК.

Тя посочи, че канализацията е предвидени за двукратно препълване, а за да се поемат обилните валежи, е необходимо те да бъдат оразмерени за 5-кратно препълване. Само при последния дъжд преди 2 дни, когато паднаха 41литра на кв. м., във всяка секунда 105 литра са останавали по улиците заради недостатъчния капацитет на мрежата. Наводненията при обилни валежи ще са факт, дори и шахтите са безупречно почистени, каза инж. Цоневска. Тя припомни, че от 3 години ВиК чисти 16-те хиляди дъждоприемника в града на добра воля, тъй като общината отказва да подпише приемането им като нейна собственост, както изискват нормативните документи.

Най-големите наводнения са в центъра, защото през него минават отпадните води от кв. Въстанически, Коматево и половината от кв. Смирненски, за да отидат до Пречиствателната станция в Ягодово, обясни заместник-управителят на ВиК инж. Петър Бояджиев.

Той бе категоричен, че общината, а не ВиК трябва да инвестира в изграждането на Южен обходен колектор, който да ще позволи “разтоварване” на канализацията в центъра.