/ БГНЕС
Пловдив ще предаде утре символично щафетата на следващите европейски столици на културата точно година след старта на мащабното събитие. Фондация "Пловдив 2019" е поканила екип на Опера Пловдив за организатор на официалната церемония, която ще се състои на 12 януари, неделя, в Дома на културата "Борис Христов" от 19 часа.

„Четирите годишни времена“, четири мултимедии за четирите сезона, през които премина Европейска столица на културата, четирите платформи на програмата „Сливане“, „Трансформиране“, „Възраждане“, „Релаксиране“  ще обединят церемонията.

Бюджетът и съставът на фондация "Пловдив 2019" падат наполовина през 2020 г.

Протоколната част ще е съпътствана от класическа програма с участието на пловдивски деца - лауреати на музикални конкурси, и камерен оркестър на Опера Пловдив с гост-солист виртуозната Лия Петрова, която свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690, предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapell.

С помощта на универсалния език на класическата музика ще бъдат предадени ценностите на инициативата към следващите Европейски столици на културата градовете Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) - 2020 г.

Пловдив предава титлата столица на култура на Ирландия и Хърватия

По време на изпълненията пред официалните гости ще бъдат представени ретроспективни кадри от стотиците събития от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. 

Режисьор на спектакъла е Нина Найденова. Поради ограничените места в залата ще има лайв стрийминг през няколко платформи – интернет страницата на Община Пловдив, на Фондация „Пловдив 2019“ и фейсбук страниците им. Очакват се и множество гости от страната и чужбина.
 
Пловдивските културни институции също са подготвили тематични инициативи, с вход свободен за гражданите и гостите на Пловдив през уикенда.
 
В Градска художествена галерия - Пловдив се провежда хепънингът „Усмихни се, Пловдив“. В продължение на 3 дни в залите за временни експозиции на Главната ще се създаде най-голямата изложба от усмивки, с която Пловдив посреща 2020 година. 
 
ГХГ-Пловдив представя съвременно изкуство от Сардиния

В археологическия музей е експонирана изложба под надслов „Исторически паметници и художествени старини, запазени из пловдивските семейства“. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с експонати, свързани с известни дарители на Пловдив. Ще се състои и обзорна презентация на тема „Археология за всеки – 2019 г. Резултати и очаквания“, която представя проекта „Археология за всеки“, създаден и реализиран специално за Пловдив – европейска столица на културата“. 

В Историческия музей залагат на семейна събота с мото „Семейната фотография в миналото и днес". Посетителите ще имат възможност да се запознаят с непоказвани колекции албуми и фотографии от фонда на музея и да се снимат в музейните интериори. Акцентът е върху семейните посещения, като гражданите ще имат достъп до семейни гидове и помощни материали. Безплатно е отворена днес и къща "Георгиади", в която се намира експозиция "Възраждане", а следобед ще има концерт на девически хор "Евмолпея". 
 
В Природонаучния музей два дни ще има забавления за деца по проекта „Живата планета“. Светлинна инсталация, триметров балон и „плуващи“ във въздуха риби ще радват най-малките безплатно.
 
Нов аквариум с 36 вида корали в Природонаучния музей в Пловдив

В Балабановата къща в 11.00 ч. ще има клавирно матине с модератор проф. д-р Ромео Смилков. Солисти са д-р Велислава Стоянова, Евридика Вълчева, И Уен / Китай, Йао Шен/Китай, Лин Фън/ Китай, Джон Томас/САЩ, Мартин Дафинов Китай/България. В програмата са включени творби на Шопен, Лист, Панчо Владигеров, Сергей Рахманинов, Николай Стойков и Иван Спасов. 

В галерия "Капана" на 28 януари ще бъде открита изложба с графики от фонда на Дирекция „Култура и културно наследство“.