/ ThinkStock/Getty Images
Кметът на Пловдив Здравко Димитров посрещна кмета на Бургас Димитър Николов в община Пловдив.

Основен акцент на срещата бе набелязването на конкретни стъпки по започване на съвместна работа между двете общини по проекти в следващия програмен период, съобщиха от Общината.

Брюксел насърчава регионалната децентрализация и кооперирането между повече региони и дава възможност за привличането на допълнителни средства за инвестиции, посочват от Община Пловдив.

Двата града подготвят споразумение, което да даде рамка на основните приоритети за кандидатстване на двете области по основните финансови механизми през следващите години.

След подписване на меморандума за сътрудничество в началото на следващата година ще бъде изготвена и пътна карта за двата района. Следващия програмен период, Фонда за възстановяване и развитие, Зелената сделка на Европа и директно финансиране от Брюксел. Към общите действия се очаква да се присъединят и градовете Стара Загора, Хасково и Габрово.

Двамата кметове акцентират върху развитие на индустриалните зони, осигуряване на техническа, социална, образователна и комунална инфраструктура, транспортни връзки, обществен екологичен транспорт, обезпечаване на производствени ресурси, центрове за преквалификация и т.н.

Част от споразумението между градовете е и официализиране на работата на двата отдела за бизнес развитие и обединяване на усилията за привличане на чуждестранни инвеститори.
БТА